Radiografie dentara
Radiografie panoramica (Ortopantomografie)
Un mecanism se roteste in jurul capului, aratand toti dintii si maxilarul pe un singur film. Pacientul trebuie sa stea absolut nemiscat. Se utilizeaza in tratamentul dintilor impactati, implanturi dentare, anormalitati osoase, tumori, fracturi, infectii, etc.
Aceasta metoda de investigatie imagistica s-a dezvoltat din anul 1940 cand Paatero a pus bazele radiografiei panoramice dupa principiile tomografiei. Este o metoda de investigatie ce permite vizualizarea in ansamblu a dentitiei si a elementelor maxilo-faciale inconjuraoare (osul maxilar si mandibula, sinusul maxilar, articulatiile temporo mandibulare). indicatiile OPG sunt multiple:
- evaluare initiala in cadrul planului de tratament.
- leziuni osoase sau dinti neerupti.
- evaluarea starii parodontale si structura osoasa de sustinere. vizualizarea molarului 3.
- fracturi osoase maxilare sau mandibulare. preimplant in vederea evaluarii inaltimii osoase.
1. Incidenta Pediatrica:
este utilizat in cazul copiilor, reduce considerabil (~60%) din doza de radiatii si modifica geometria imaginii astfel incat sunt usor vizibile mugurii dintilor permanenti in formare.
2. Focalizare Frontala:
asa cum se intelege prin termen, aceasta varianta a radiografiei panoramice mareste gradul de focalizare (sharp layer) in zona frontala a dintilor.
3. Incidenta Ortogonala:
aceasta incidenta modifica emisia de raze si le situeaza perpendicular pe dinte, astfel incat se evita suprapunerile aproximale ale dintilor.
Radiografie simpla retroalveolara
Aceasta radiografie evidentiaza dintele in intregime, de la coroana pana la radacina si osulin care aceasta este ancorata. Cu aceasta radiografie medicul poate observa problemele de sub linia gingiei, precum dintii impactati, abcesele, chisturile si schimbarile osoase.
Cefalometrii frontale-laterale
Proiectii cefalometrice (Teleradiografii de fata si profil). Radiografia evidentiaza intregul craniu si este folosita pentru a examina dintii in legatura cu maxilarul si profilul pacientului.
Radiografii pentru sinusurile maxilare si frontale
Sinusul Maxilar.
Vizualizeaza sinusul maxilar si este indicat in cazul patrunderii unor corpi straini sau inainte de extractie in vederea identificarii situatiei sinusului fata de dintii sinusali. de asemenea este util in patologia sinusala.
Sinusurile anterioare ale fetei.
Este o incidenta simetrica faciala postero anterioara ce evidentiaza sinusurile anterioare (frontala, etmoida, maxilara).
Radiografii de precizie
- intracraniene (sea turceasca)
- de coloana cervicala
Riscuri
Toate tipurile de radiatii pot produce leziuni celulare, mai ales in cantitati mari. Insa radiatiile din timpul radiografiilor dentare sunt atat de mici, incat riscul problemelor este foarte mic. Totusi este bine ca femeile insarcinate sa evite aceasta procedura, mai ales in primele trei luni de sarcina. Fiecare cabinet de radiologie protejeaza pacientii cu ajutorul unei veste din plumb.